Kvarmomenten

Just nu och sen en tid tillbaka pågår det otaliga diskussioner ang lydnadens kvarmoment. Efter den här helgen har det ploppat upp på var och varannans sida om egna erfarenheter där både deras och andras hundar fått påhälsning av annan hund som lämnat sin plats på kvarmomenten. Jag själv har inte riktigt upplevt ännu att det är ett så stort problem som det faktiskt verkar vara. Jag har med Krim startat 15 tävlingar där jag gjort kvarmomenten, 14 lydnad och 1 bruks och på endast en utav denna tävlingar (vår senaste start i helgen) har domaren fått bryta för att annan hund gått fram, i detta fall till min hund. Så jag har som sagt inte upplevt att det vart något problem, förrän nu. För jag kan känna mer nu efter den här händelsen att det verkligen inte är roligt att vara den som är utsatt! 

Jag har alltid vart väldigt noga med att träna kvarmomenten, tränar de flera ggr i veckan och har verkligen jobbat på och forsätter jobba på att skapa trygghet och säkerhet hos min hund i momentet. Det är verkligen noll tolerans på att ens visa minsta intresse utav annan hund. Du sitter/ligger där jag lämnat! Jag önskar så att alla som tävlar i någon form utav gren där det ingår kvarmoment, tänker på samma sätt men tyvärr så är det inte så. Kvinnan vars hund som gick fram till Krim i helgen, kom själv fram till mig efter tävlingen och erkände att hon har svårt att få till träningsmöjligheter. Att hennes hund alltså inte alls är så pass tränad som denne borde vara för att få göra kvarmomenten på tävling. Skäms! Att man ens går ut på tävling och utsätter andra medtävlanden hundar för detta. Det är fruktansvärt! 

Nu är de nya reglerna inför nästa år beslutade och i och med de kommer vi ha kvarmomenten kvar. Just den biten säger jag inte så mycket om mer än att jag ser fram emot de nya kvarmomenten i FCI class 3. Men i och med att det är beslutat, att vi kommer ha kvarmomenten kvar så är det bara att lägga ner all diskussioner om hur vida kvarmomenten ska vara kvar eller ej eller huruvida det är bra eller dåligt. Släpp diskussionen och gå ut och träna istället! Det enda vi kan göra nu är att hjälpas åt att sprida just vikten av att träna kvarmomenten i precis samma mängd (eller mer om min hund behöver det) som vi gör med de andra momenten. Hjälpas åt att sprida vikten av att min hund ska vara stensäkert på sin uppgift innan jag går ut och utmanar momentet på tävling. Inspirera, peppa och puscha varandra till att träna de. 

Kvarmomenten kommer vara kvar och vi kommer behöva träna på de! 

You may also like

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *